EN-FR-DE-ESP | OVER ONS MUSEUM PERSINFORMATIE | CONTACT
 
 
HOME | VRIENDEN    
 
Educatie
 
Inleiding 1 Lespakketten 5   4   3   2
 
Museum als leslokaal      
een speels educatieprogramma
     
1
5 4 3 2
Het museum heeft educatieve programma’s ontwikkeld voor de Waterlandse basisscholen. De lesmethode is opgezet om de leerlingen bewust te maken van de geschiedenis van Waterland, zodat ze hun eigen leefomgeving beter kunnen plaatsen. Kinderen kunnen zelf met hun docenten op ontdekkingstocht door het museum en van alles te weten komen over Waterland.
 
 
 

Aansluitend op kerndoelen basisonderwijs
Op incidentele basis begeleidde het museum al regelmatig schoolklassen zoals van de Overhaal uit Zuiderwoude, de Gouwzeeschool uit Monnickendam en St Sebastianus uit Ilpendam. Uit de opgedane ervaringen zijn nu drie lespakketten ontwikkeld.

Succesvolle museale lespakketten zijn in feite buitenschoolse voortzettingen van het lesprogramma en behoren naadloos aan te sluiten bij de kerndoelen in het basisonderwijs. Helaas zijn de mogelijkheden voor scholen om buiten het lesprogramma iets te doen beperkt. Dat heeft te maken met tijd maar ook met een klein budget voor culturele uitstapjes. Met die gedachten ontwikkelde het museum deze nieuwe lespakketten.

Thematisch sluiten de lesprogramma’s goed aan bij leerdoelen waarbij omgevingsleer vaak centraal staat. Zij zijn dan ook rijk aan regionale thema’s zoals ‘de geschiedenis van wonen en werken in Waterland’ en ‘de natuur’. De opzet is gericht op een vorm van zelfwerkzaamheid met eigen begeleiders. Uiteraard is er altijd wel een extra museummedewerker om het schoolbezoek in goede banen te leiden.

De gang naar het museum is voor de meeste Waterlandse scholen goed te voet of per fiets te doen. Dat scheelt in tijd en geld, vergeleken met een bezoek aan musea in Amsterdam.

Deelname kosten
Klassikaal bezoek aan Waterlandsmuseum de Speeltoren kost 25 euro en is, vergeleken met veel musea in de Randstad, voor scholen niet duur. Mocht u een klassikaal bezoek willen doen buiten de reguliere openingstijden dan kan dat, uiteraard in overleg, op het door gewenste tijdstip. Vooral in de periode van november tot en met maart wanneer het museum alleen in de weekenden en schoolvakanties open is, kunt u door de week, op afspraak, ook terecht. Ongeacht het aantal groepen rekenen wij daar 15 euro extra voor.

Dankzij een subsidie van de gemeente Waterland zijn de prijzen van de lespakketten laag gebleven. Het kijk-en doeboekje voor begeleiders van groep 1-2, de leerlingenboekjes voor de groepen 3-4 en 5-6 kosten € 1 per stuk evenals de docentenhandleiding. Voor groep 7-8 (leeftijd 11-12 jaar) is nog geen vast programma maar op verzoek kunnen er in samenwerking met de leerkrachten speciale projecten ontwikkeld worden.

 
  kosten  
  Handleiding en lesboekjes € 1 per stuk
Het kijk-en doeboekje voor begeleiders van groep 1-2, de leerlingenboekjes voor de groepen 3-4 en 5-6 kosten € 1 per stuk evenals de docentenhandleiding.

Klassikaal bezoek € 25
buiten reguliere openingstijden € 15 extra.
 
     
 
 
1

 

           
               
  TE ZIEN TE DOEN EDUCATIE BEZOEK NIEUWS VRIENDEN  
  Water&land Activiteiten Inleiding Adres Nieuwsoverzicht Vriend worden  
  Kunst Kijken Arrangementen Werkboekjes Openingstijden    
  Historie     Toegangsprijzen      
  Carillon     Bereikbaarheid      
  Juniorzolder            
  De Speeltoren            
               
  EN-FR-DE-ESP OVER ONS MUSEUM PERSINFORMATIE CONTACT