EN-FR-DE-ESP | OVER ONS MUSEUM PERSINFORMATIE | CONTACT
 
 
HOME | VRIENDEN    
 
Nu te zien
  nu te zien
Tijdelijk 4 Water&land 5 Historie 1 Juniorzolder 3 Carillon 2
 
Prachtige oude kernen en stadjes
Laat u meenemen in de verhalen van de oude plaatsen      
1
5 4 3 2
  historie Monnickendam
 
In de Historiezaal krijgt u een levendig beeld van de tijden van weleer. Natuurlijk begint het met de kloosters en de monniken die ons gebied als vroege actieve bewoners ’onder handen’ namen. Bekijk de bodemvondsten maar ook de unieke kerkboeken van Galilea.

Verbonden in geschiedenis: Waterland en water
De scheepsbouw, zeevaart, af en toe een zeeslag, visserij en visverwerking worden uitvoering belicht. Niet alleen van Monnickendam, ook de op de Levant varende ‘Turken’ van Suyerwou en de rijke handelaren van Broek, de Markers en Uitdammers met hun waterschepen en het werk op de scheepkamelen.

Palinglucht
Er is meer dan historie alleen. U staat bijna in de beerput uit de 17e eeuw, vol historisch afval. En met uw neus boven de palingbox ruikt u de geur van Monnickendam door de eeuwen heen. Een van de mooiste ultramoderne jachten van Hakvoort (in model natuurlijk) is er ook te zien.


 

Nieuw! de wisselvitrine
Bijzondere archeologische vondsten zijn te zien in onze nieuwe wisselvitrine.
De archeologische werkgroep heeft bijzonder erfgoed teruggevonden in de bodem van Waterland. Zo heeft men bijvoorbeeld een fraai en uniek Italiaans bordfragment uit Castelli d’Abruzzo (bij Napels) opgegraven. Het fragment van deze zestiende eeuwse schaal (1590-1625) laat een fraaie mannenkop zien in frisse, heldere kleuren omgeven met een naar links draaiend krulmotief

Zijn tegels saai?
En dan is er onze unieke tegelcollectie! Hoezo saai? Ooit afgevraagd wat er allemaal aan scènes op stonden en wie welk plaatje wilde in zijn kamer of keuken; achter elk tegeltje een verhaal over mensen, handel en geloof!

Of pak een kruk en geniet van de films over de beschilderde interieurs van Broek, de papieren ornamentplafonds, het ontstaan van Monnickendam en de rokerij.

 
  dagje uit  
  Terug in de tijd en de natuur op maar 15 minuten van Amsterdam. Fiets, wandel of huur een fluisterbootje en ontdek de schoonheid van Waterland. Voor uw leuk dagje uit in Waterland bieden wij 3 arrangementen aan >>  
  arrangementen  
     
 
 
 
 
 
1
           
               
  TE ZIEN TE DOEN EDUCATIE BEZOEK NIEUWS VRIENDEN  
  Tijdelijk te zien Activiteiten Inleiding Adres Nieuwsoverzicht Vriend worden  
  Water&land Arrangementen Werkboekjes Openingstijden    
  Historie     Toegangsprijzen      
  Carillon     Bereikbaarheid      
  Juniorzolder            
  De Speeltoren            
               
  EN-FR-DE-ESP OVER ONS MUSEUM PERSINFORMATIE CONTACT