naar een nieuwe carillonzaal!

wij zijn hard aan het werk


In november 2020 is de Carillonzaal ontruimd en met veel vakmanschap is er van ruwe oude eiken planken een prachtige vloer gemaakt en gelegd. Ook alle wanden zijn bespannen met het panorama-uitzicht vanaf de Speeltoren. Dat geeft een sterk gevoel van ruimte in de zaal en plaatst het uitzicht van de toren in het middelpunt.

bijna klaar

De afgelopen maanden is er hard doorgewerkt om de nieuwe carillonzaal medio mei klaar te hebben voor het publiek. Helaas is het museum vanwege de corona maatregelen nog steeds gesloten maar wij hopen dat op 26 mei de musea weer open kunnen.

de speeltoren onthult al haar geheimen

U ontdekt bijvoorbeeld waarom nergens ter wereld het carillon zo mooi vals klinkt als in Monnickendam. Daarmee verdiende de Speeltoren de twijfelachtige eer het meest authentieke en daardoor meest valse carillon ter wereld te zijn. Maar hoe komt het dat deze klokken vals klinken en die in andere torens zuiver gestemd zijn? Is de techniek achter het gieten van de klokken in al die eeuwen veranderd? 

 

De Speeltoren zou haar naam niet waard zijn als dit geheim niet voor eens en voor altijd verteld wordt. Heb jij er een oor voor om te ontdekken wat vals is of loepzuiver? Je komt er al snel achter in de nieuwe zaal. En dat is maar één onderdeel van de nieuwe tentoonstelling! 

de speeltoren laat de tijd zingen

Kom kijken en bewonder de vindingrijkheid van onze voorouders uit 1450 om al eeuwen de tijd te laten zingen.
De Speeltoren laat letterlijk en figuurlijk van zich horen in de nieuwe Carillonzaal!


wat is er nog meer te zien

Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.