muziekspeelkast de komet

na roerig caféleven nu in ons museum


Eind van het jaar 2019 werd ons museum verrast met een schenking van een bijzondere manshoge muziekspeelkast de “Komet”. Vooral in restaurants en cafés was deze voorloper van de jukebox erg populair en deze “Komet” heeft dan ook een roerig caféleven achter de rug. Via de kroeg, studenten sociëteit is de speelkast in de kinderkamer van de schenker Walter Miessen uit Vleuten beland. En uiteindelijk nu in ons museum als prachtige aanwinst voor de Carillonzaal.

voorloper van de jukebox

Speeldozen waren rond 1900 de manier om muziek te laten horen zonder muzikanten. Deze populaire muziekspeelkasten waren voorzien van een ronde ijzeren speelplaat, welke zodanig geperforeerd was dat de uitgedrukte stukjes aan de achterzijde kleine haakjes vormen. De plaat draait met deze haakjes langs een kam voorzien van kleine in toon variërende ijzeren lamellen. In fraai Duits heten ze dan ook Lochplatten-Musikwerke, gatenplaten muziek apparaten. Ze worden met een veer opgewonden en kunnen dan een aantal platen achter elkaar afspelen. Maar elke nieuwe plaat moet wel opnieuw in de kast ´opgezet´worden. Met de inworp van een muntje van één cent werd het apparaat aangezet. 


te zien in de carillonzaal

Deze speeldoos is van Duitse origine en is rond 1895 in Leipzig gebouwd door de firma Komet Musikwerke Bauer&co. De firma heeft slechts een tiental jaren bestaan maar werd hogelijk geprezen om “ haar voortreffelijke notenarrangement”.

De “Komet” speelt nog prachtig en u kunt het nu zien en horen spelen in de Carillonzaal van het museum. Er liggen muntjes voor u klaar om de muziekspeelkast aan te zetten.schenking

De ‘Komet”muziekspeelkast is een schenking van de heer Walter Miessen uit Vleuten. Met dank aan gratis transport door de heer Siem Boom van garage Boom. De restauratie van de houtonderdelen is uitgevoerd door meesstertimmerman Klaas Roos.


tentoonstellingen

Er is veel te zien in ons museum, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.