spectaculaire plannen carillonzaal

nieuwe publiekstrekkers creëeren


De carillonzaal van het museum is toe aan vernieuwing. De bezoeker van vandaag wil betrokken raken, interactief zijn en zelf aan het werk. In de nieuwe tentoonstelling willen wij alle facetten van de Speeltoren en het Carillon laten zien door spectaculaire publiekstrekkers te creëren. Uniek en in geen ander museum te vinden! Hieronder een impressie van de plannen.

nieuwe entree

De nieuwe entree naar de Carillonzaal suggereert dat je in een deel van de Toren komt, voorzien van een eikenhouten vloer en op alle wanden ziet men het uitzicht van Speeltoren.


baken in de tijd

De eerste publiekstrekker is de Uitkijktoren, het “Baken in de tijd”. Met drie verrekijkers kun je terugkijken naar de ontwikkeling van Waterland en Monnickendam tot 1450.

 baken van techniek

De tweede publiekstrekker is het “Baken van Techniek”, waarin met bijzondere klokken, voorwerpen en films de functie en techniek van de uur- en speelwerken wordt uitgelegd en ook Waarom ons carillon het ‘valste’ ter wereld is.

baken van de muziek

Het “Baken van muziek” is een nagebouwde beiaard zodat je zelf even de beiaardier kan zijn. Sla op de oplichtende stokken van het klavier en jouw melodie gaat klinken. Dat is echt uniek want nergens in Nederland of in een ander museum is dat mogelijk.baken van de klinkende tijd

Baken van de klinkende tijd”, de film van een beeldende klimtocht door de hele toren. Het maakt duidelijk hoe al de mechanieken in de toren samenwerken om zo het vertrouwde geluid van het carillon te laten horen. 


de ratelende speeltrommel

De vijfde publiekstrekker sinds 2012 is nog steeds de enorme ratelende Speeltrommel in de Speeltoren. Voor elke bezoeker altijd weer een indrukwekkend gezicht en imponerend lawaai.de kosten

De vernieuwing van de carillonzaal is begroot op € 250.000 waarvan 30% door Stichting Vrienden, het museum en Vereniging Oud Monnickendam wordt gedragen. Ondanks de coronacrisis is de begroting bijna gedekt door sponsoren.

Nog € 25.000 staat open en dan kan de bouw en herinrichting Carillonzaal eind oktober van start en de feestelijke heropening staat gepland op begin april 2021.

 

De  coronacrisis heeft de musea, dus ook het onze, financieel zeer zwaar getroffen. Het museum was vanaf medio maart drie maanden gesloten en wij ontvangen sinds begin juni slechts 20% van ons gangbare bezoekersaantal.

Dankzij ons strikte reserveringsbeleid beschikken wij gelukkig over voldoende weerstandsvermogen om deze crisis te kunnen doorstaan. Helaas dwingen de corona omstandigheden het museum om prioriteit te geven aan de reserveringen om het exploitatieverlies op te kunnen vangen. Hierdoor wordt het steeds moeilijker om de laatste bedragen voor de herinrichting van de Carillonzaal nog uit eigen middelen bij te financieren.

 

uw hulp, het laatste zetje...

Het museum is (bijna) klaar voor wat komen gaat...maar een beetje hulp kunnen we in deze tijd wel gebruiken.

Uw donatie maakt het verschil! U kunt uw bijdrage* overmaken naar bankrekening NL10 RABO 0342 894 390

t.n.v. Stichting Museum de Speeltoren. Wij danken u heel hartelijk voor uw eventuele bijdrage!

* Het museum heeft een culturele ANBI status en giften aan het museum zijn onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar.