spectaculaire plannen carillonzaal

nieuwe publiekstrekkers creëeren


De carillonzaal van het museum is toe aan vernieuwing. De bezoeker van vandaag wil betrokken raken, interactief zijn en zelf aan het werk. In de nieuwe tentoonstelling willen wij alle facetten van de Speeltoren en het Carillon laten zien door spectaculaire publiekstrekkers te creëren. Uniek en in geen ander museum te vinden! Hieronder een impressie van de plannen.

nieuwe entree

De nieuwe entree naar de Carillonzaal suggereert dat je in een deel van de Toren komt, voorzien van een eikenhouten vloer en op alle wanden ziet men het uitzicht van Speeltoren.


baken in de tijd

De eerste publiekstrekker is de Uitkijktoren, het “Baken in de tijd”. Met drie verrekijkers kun je terugkijken naar de ontwikkeling van Waterland en Monnickendam tot 1450.

 baken van techniek

De tweede publiekstrekker is het “Baken van Techniek”, waarin met bijzondere klokken, voorwerpen en films de functie en techniek van de uur- en speelwerken wordt uitgelegd en ook Waarom ons carillon het ‘valste’ ter wereld is.

baken van de muziek

Het “Baken van muziek” is een nagebouwde beiaard zodat je zelf even de beiaardier kan zijn. Sla op de oplichtende stokken van het klavier en jouw melodie gaat klinken. Dat is echt uniek want nergens in Nederland of in een ander museum is dat mogelijk.baken van de klinkende tijd

Baken van de klinkende tijd”, de film van een beeldende klimtocht door de hele toren. Het maakt duidelijk hoe al de mechanieken in de toren samenwerken om zo het vertrouwde geluid van het carillon te laten horen. 


de ratelende speeltrommel

De vijfde publiekstrekker sinds 2012 is nog steeds de enorme ratelende Speeltrommel in de Speeltoren. Voor elke bezoeker altijd weer een indrukwekkend gezicht en imponerend lawaai.wij zijn hard aan het werk

In november 2020 is de Carillonzaal ontruimd. Met veel vakmanschap is er van ruwe oude eiken planken een prachtige vloer gemaakt en gelegd. Alle wanden zijn bespannen met het panorama uitzicht vanaf de Speeltoren. Het uitzicht van de toren wordt hiermee in het middelpunt geplaatst en het geeft een sterk gevoel van ruimte in de zaal .

 

In de loods van Leguit en Roos wordt door vrijwilligers o.l.v. Klaas Roos gebouwd aan een de torenkoepel waarin de bezoekers straks met kijkers in het verleden kunnen kijken. Door de kijkers zie je een aantal historische kantelpunten in de geschiedenis van Monnickendam/Waterland. De koepel met een beiaard waarop het publiek zelf kan spelen is ook al in de steigers gezet. Als al het schilder- en elektra werk gereed is, start in februari de opbouw in de zaal. Het streven is de nieuwe inrichting eind maart klaar te hebben.

 

Of het museum dan daadwerkelijk open kan, is nu nog niet te voorspellen maar wij hopen u allemaal zeker in de loop van 2021 weer te mogen ontvangen. Dan kunt u het allemaal met eigen ogen gaan zien en kunt weer eens gewoon genieten van een prachtige tentoonstelling, die u nu echt alles van de Speeltoren en het carillon op spectaculaire wijze laat beleven.