MIDDELEEUWSE KLANKEN

elke eerste zondag van de maand


Actief beoefenaar van de volksmuziek Maisa van der Kolk geeft elke eerste zondag van de maand, te starten op zondag 5 mei 2019 van 14.00 – 15.00, een muzikale demonstratie in het Waterlandsmuseum de Speeltoren te Monnickendam met een deel van haar indrukwekkende verzameling Middeleeuwse snaarinstrumenten. 

De volgende data zijn: 2 juni, 7 juli, 4 augustus, 1 september, 6 oktober en 3 november 2019.

een bijzondere collectie snaarinstrumenten

Haar uitgebreide collectie bevat soms originele oude instrumenten en soms fraaie replica´s. Ze zijn in deze of in aangepaste vorm ongetwijfeld ook te horen geweest in het oude Monnickendam. Onze stad was in de 16e en 17e eeuw immers een internationale stad met veel contacten overzee en over land en ten tijde van de reformatie een toevluchtsoord voor Europese lutheranen en calvinisten. Instrumenten als de draailier, de psalter, de citer en de mandola zijn vaak te zien op de schilderijen met huistaferelen van de Hollandse meesters.  

kom een uurtje luisteren

Maisa legt uitgebreid uit hoe de instrumenten zoals de kantele, zingende zaag, draailier, nyckelharpa, strijkpsalters en citer werken. Het is leuk om te weten hoe en waar deze instrumenten bespeeld werden en vooral hoe ze klinken. Soms mag er even meegezongen worden soms is rustig luisteren ook heel prettig. tentoonstellingen

Er is veel te zien in ons museum, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.