workshops in de VOORJAARSvakantie

In de voorjaarsvakantie geeft Waterlandsmuseum de Speeltoren drie gratis workshops voor de jeugd.  Op dinsdag 28 februari kun je schepen namaken uit de tijd van de Slag op de Zuiderzee, op woensdag 1 maart kun je grappige figuren maken van ijzerdraad en wol en op donderdag 2 maart kun je van klei bewoners maken uit de tijd van de Slag op de Zuiderzee.

 

Creakids kunnen zich nu al inleven in de Slag op de Zuiderzee, die deze zomer uitgebreid herdacht wordt. Kom alvast in de stemming voor de viering van deze roemruchte zeeslag uit 1573, waar wij Jan Haring en Cornelis Dirkszoon van kennen, die je bovendien in objecten in het museum terugvindt. Ook is er een stuk van de ketting van de verslagen Spaanse admiraal Graaf van Bossu te zien!

 

Dinsdag 28 februari: Slag op de Zuiderzee - schepen 

Op welke schepen werd er gevaren in 1573? Je leert het in deze gratis workshop. Op een groot drieluik met het silhouet van Monnickendam en de golven van de Zuiderzee op de voorgrond kunnen de kinderen zeilschepen en vissersboten maken uit die tijd. Martin Visser van de Archeologische Werkgroep vertelt tijdens de workshop over de Slag op de Zuiderzee en hij geeft informatie over diverse soorten schepen.

 

Woensdag 1 maart: Grappige figuren maken
In de Kunstzaal van het museum zie je drie hele grote objecten staan van Ireen Bessems. Zij noemt ze ‘Ingewikkeld’. Letterlijk betekent dat dat zij allerlei spullen, die haar doen denken aan haar vrienden, met wollen draden heeft omwikkeld. Deze kunstwerken zijn de inspiratie voor de gratis workshop Figuren maken van ijzerdraad en wol. Je begint met het maken van een basisfiguur van ijzerdraad, waar je vervolgens wol omheen wikkelt. Dan ga je verder versieren met allerlei andere materialen. Wordt het een monster, een beestje of een pop? Laat je eigen fantasie zijn gang gaan of laat je inspireren door de grappige voorbeelden!

 

Donderdag 2 maart: Slag op de Zuiderzee - kleifiguren 

Hoe zagen de mensen eruit in de tijd van de Slag op de Zuiderzee? Zijn ze thuis al bezig met het naaien van kleding uit die tijd? Van de zomer zullen er veel bewoners weer zo bijlopen en jij kunt je nu alvast inleven tijdens deze gratis workshop. Met het oog op de komende feesten is het thema deze middag De Stadspoort van Monnickendam. Rond de stadspoort, die natuurgetrouw op schaal is nagemaakt door Martin Visser van de Archeologische Werkgroep, kunnen de kinderen met klei de bewoners van Monnickendam maken.

 


Bezoek de tentoonstelling!

Er is bij de workshops begeleiding aanwezig. Om het aantal volwassenen tijdens de workshops te beperken, graag de kinderen alleen brengen en halen. Als uw (klein)kind lekker aan het knutselen is, dan zou u de gelegenheid te baat kunnen nemen om de tentoonstelling 'HERINNERING' te bewonderen!


meer informatie

voor wie

De workshops zijn geschikt voor kinderen van ongeveer 6 t/m 12 jaar. Professionele begeleiding is aanwezig.

 

data

dinsdag 28 februari, woensdag 1 maart en donderdag 2 maart 2023 van 13.30 - 15.00 uur in de Juniorzaal.

 

prijs 
De workshop is gratis. Wel betalen kinderen (4-11 jaar) € 2,50 of (12 - 17jaar) € 3,50 entree. Gratis met museumkaart.

 

aanmelden

Er is per middag plek voor 12 kinderen. Vooraf reserveren is daarom aan te raden en kan op info@despeeltoren.nl of aan de balie van het museum.