donaties van vrienden maken het museum leuker en beter
ANBI-status
De Stichting Vrienden van het museum de Speeltoren heeft een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling). Dat houdt in dat giften gedaan aan ons aftrekbaar zijn van het belastbaar inkomen. Meer informatie hierover vindt u op: www.daargeefjeom.nl/wat-is-een-anbi/ en bij belastingdienst.nl en op deze site.
De Stichting Waterlandsmuseum de Speeltoren ontvangt geen overheidssubsidie, draait geheel op zo’n 70 toegewijde vrijwilligers en er zijn geen betaalde krachten in dienst. Sinds de opening in medio 2012 zijn de exploitatiekosten elk jaar in overeenstemming met de inkomsten uit o.a. de entreegelden. Extra investeringen om bijvoorbeeld het museum te verbeteren of om nieuwe tentoonstellingen te ontwikkelen, kunnen mede mogelijk gemaakt worden door de jaarlijkse bijdrage van de vrienden van het museum.
De oprichting van de Stichting Vrienden van het museum in 2012 is (naast de fiscaal/juridische functie) bedoeld om, flankerend aan het museumbeleid, steun te geven aan de museumdoelstellingen door het beschikbaar stellen van gelden verkregen uit de donaties van vrienden. De Stichting Vrienden is verantwoordelijk voor het werven en binden van (nieuwe) museumvrienden. Een museale vriendenclub is een waarborg voor een zekere continuïteit aan inkomsten, draagt bij aan de verspreiding van de goodwill van het museum en zorgt ook voor een breder maatschappelijk draagvlak in de regio Waterland.
De Stichting Vrienden heeft in samenspraak met het museum de doelen geformuleerd waaraan de inkomsten van de Stichting Vrienden besteed kunnen worden, waarbij er bewust geen menging is van de vriendeninkomsten met de exploitatiekosten van het museum.
Uitgangspunt is dat de donaties van de vrienden gebruikt worden om er een steeds leuker en beter museum van te maken. Dat doet de Stichting Vrienden door bij te dragen aan:
De Stichting Vrienden ontleent haar bestaansrecht aan het Waterlandsmuseum de Speeltoren. De doelstellingen van de stichting Vrienden liggen, zoals eerder genoemd, uiteraard in het verlengde van het museum. De Stichting Vrienden heeft een eigen verantwoordelijkheid voor het realiseren van haar doelstellingen, zowel wat de inkomsten betreft als de
uitgaven conform de bestedingsdoelstellingen. Het museumbestuur is met een bestuurslid vertegenwoordigd in het Stichtingsbestuur Vrienden om daarmee een goede afstemming en samenwerking te waarborgen.
Er zijn drie Vrienden categorieën met oplopende privileges:
Het tientjeslidmaatschap is de meest gekozen vriendenpas van nieuwe vrienden. Er is een voorzichtige toename van tientjes leden die bewegen naar de 25 euro vriendenpas. Deze ‘opwaardering’ is uiteraard gunstig voor de Stichting Vrienden maar de Stichting is terughoudend om daar actief op te werven.
De communicatie met de leden gebeurt zoveel mogelijk digitaal om de kosten per contact laag te houden.
Jaarlijks maakt het bestuur van de Stichting Vrienden een begroting met verdeelsleutel van de gelden en aan het eind van het boekjaar wordt er door de penningmeester financiële verantwoording afgelegd en stelt hij het financiële jaarverslag op.
Uitgangspunten bij het financiële beleid:
Het bestuur van de Stichting Vrienden bestaat uit drie leden:
Bernard van de Ven (voorzitter)
Jaap Vlugt (penningmeester)
Take Dammen (communicatie/secretaris)
De bestuursleden van de Stichting ontvangen geen vergoeding voor hun (vrijwilligers)werk.
In het jaarverslag over 2021 leest u meer over financiële bijdragen, lezingen en bijzondere activiteiten van de Stichting Vrienden van de Speeltoren.
Stichting Vrienden van Waterlandsmuseum de Speeltoren
Noordeinde 2-4
1141 AM Monnickendam
Bezoekadres: idem
Telefoon: 0299 - 65 22 03
E-mail: vrienden@despeeltoren.nl
Website: www.despeeltoren.nl
RSIN: 8535.03230
KvK-nummer: 59464801
IBAN: 39 RABO 0141074698