beleidsplan

ons beleidsplan in het kort


waarom ons museum?

onze visie

Als cultureel rentmeester van onze tijd is het onze plicht de kennis over Waterland te verzamelen en door te geven aan huidige en toekomstige generaties.

 

onze missie

Waterlandsmuseum de Speeltoren maakt het culturele erfgoed uit het verleden en heden op toegankelijke en verrassende wijze zichtbaar door vaste presentaties en wisselende tentoonstellingen. 

 

onze identiteit

Een museum met speelse (inter)actieve presentaties en stimulerende ensceneringen van haar exposities.

 

onze propositie

Toegankelijke en verrassende beleving van landschap, historie, carillon en hedendaagse kunst. 

 

onze slogan 

meer weten, meer zien, meer beleven


wat zijn wij voor een museum?

Speels museum vol verhalen

Wist u dat in Monnickendam het meest authentieke en ook daardoor het meest valse carillon van Europa staat? En ook het oudste nog bespeelde carillon van de wereld! Rondom deze bijzondere middeleeuwse Speeltoren is in 2012 dit nieuwe museum (2012) van 400 m² gebouwd. 

 

Vanaf de begane grond dwaalt u op uw gemak rond door de vijf zalen die gezamenlijk een gevarieerd beeld geven van de cultuur, natuur en het erfgoed in Waterland. Zo ziet u hoe het Waterlandse landschap is ontstaan, komt u meer te weten over de rijke historie van de prachtige stadjes en kunt u de wisselende tentoonstellingen van de kunstzaal bekijken. 

 

Kinderen ontdekken zelf hoe leuk een museum kan zijn op de Juniorzolder.
Tenslotte staat u in de Speeltoren bovenop de enorme speeltrommel en met camera’s kunt u alle delen van de toren op een monitor zien. Pak af en toe een kruk en geniet van de diverse films over o.a. de oude tramlijn, het kaasmaken, het ontstaan van Monnickendam, de rokerij, toerisme in Broek, de werking van het carillon en het klokgieten.


wat is er te zien?

Water&landzaal - water, land en mensenhand

De fascinerende ontwikkeling van 2000 jaar maakt u bewust van het ontstaan en de pracht van het Waterlandse landschap maar ook van al zijn kwetsbaarheid.

 

Kunstzaal - ontmoet hedendaagse kunst

Kunstenaars uit Waterland maar ook ver daar buiten, verbeelden met wisselende exposities een andere wereld in al zijn verrassende vormen. 

Historiezaal - duik in de verhalen van oude plaatsen

Hoe het begon met kloosters en monniken. Aanschouw de unieke kerkboeken, de 17e eeuwse beerput vol historisch afval, de armoede en rijkdom in scheepsbouw, zeevaart en visserij. Ruik de geur van Monnickendam door de eeuwen heen. 

Carillonzaal - 500 jaar oude Speeltoren van binnen te zien

Het oudste nog bespeelde carillon ter wereld en het meest valse. Sta oog in oog met de enorme, draaiende en ratelende speeltrommel. Camera’s tonen de toren van binnen.

 

Juniorzaal - zelf ontdekken

Kinderen leven zich uit op de Juniorzolder. Spelen in het spannende Ontdekhuis, graven in de put of zoeken naar de verrassende combinaties van het bijzondere memoryspel.


wat maakt ons bijzonder?

unique selling points

  • de 400 jaar oude Speeltoren met het meest valse en authentieke carillon van de wereld
  • de speeltoren is nu voor het eerst van binnen te zien via een opening in de toren (zicht op de grote speeltrommel en het mechaniek) en door middel van camera’s
  • de grote gevarieerdheid van het aanbod in de 5 museumzalen
  • de ligging van het museum in de oude stadskern met al zijn historische huizen/gebouwen en horecavoorzieningen.

wie willen we graag ontmoeten?

Om het simpel te houden minimaal iedereen van 8-88 jaar, het carillon en de speeldoosmechanieken zijn voor kinderen extra aantrekkelijk, de overige zalen trekken gemiddeld publiek waarbij de wisselende hedendaagse kunst per expositie verschillende doelgroepen aanspreekt. 

  

De landschapsexpositie is doelgroepverbredend naar eco- en recreatief toerisme en buitenlanders.
60+ krijgen meer tijd om zich te verdiepen in hun historie en kunnen dit op een speelse manier doorgeven aan hun kleinkinderen. Kinderen kunnen spelenderwijs wat opsteken over vroeger en zich uitleven in Juniorzaal.


algemene info

Wie zitten er in ons bestuur en andere algemene informatie

Lees meer >


feiten

Over bezoekersaantallen, financiering en dergelijke. 

Lees meer >


jaarverslag

Wat hebben wij gedaan in het afgelopen jaar?

Lees meer >