water & land

Reis door de reconstructie van het Waterlandse landschap


In de Water en Landzaal ziet u 2000 jaar ontstaansgeschiedenis van ons kikkerland. Allesbepalend zijn mens en natuur, vroeger en nu. Overal aan de muren, het plafond en in kleine hoekjes en gaatjes ontdekt u steeds weer wat nieuws.

mensenhand

Waterland is door de mens gevormd. De mens zorgde ervoor dat het landschap veranderde, inklonk en overstroomde. Wat daaruit ontstond, is het Waterland zoals we dat nu kennen. 

 


aanpassen en overleven

De mens moest zich aanpassen aan de gevolgen van de

veranderingen in het landschap. Waar het landschap drassig werd, kwamen koeien. In Amsterdam was er een markt voor melk en kaas, maar hoe kwam je daar zoveel

jaar geleden?dieren

In deze museumzaal kijken dieren in alle soorten en maten u aan. Sommige lopen nog steeds door Waterland, andere zijn al lange tijd geleden verdreven omdat het landschap veranderde zoals het enorme zwijn dat boven uw hoofd hangt bij binnenkomst in het museum.

kwetsbaar landschap

We maken ook meteen een link naar de wereld van vandaag. De tentoonstelling maakt u bewust van de kwetsbaarheid van het landschap en de bedreigingen die op de loer liggen. Zo ziet u wat ons afval nu met de natuur doet.wat is er nog meer te zien

Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.