herinnering

te zien van 15 januari t/m 29 mei


In de Kunstzaal van Waterlandsmuseum de Speeltoren was van 15 januari t/m 29 mei de intrigerende tentoonstelling ‘Herinnering’ te zien, een solo-expositie van Ireen Bessems. De uit het Zuid-Limburgse heuvelland afkomstige kunstenaar Ireen Bessems liet twee series uit haar beeldend werk zien, die op het oog totaal verschillend van karakter zijn.

herinnering

De reeks ‘Herinneringen’ is een remake van kleine objecten, ontstaan in 2014, die als etsen aan de wand hangen. Het zijn fragiele werken, ingetogen van kleur, van kwetsbaar materiaal: was en vlas. De kijker ziet open structuren, die van alles lijken te suggereren: voelsprieten? Een kruipend insect? Het frame van een bouwwerk? De betekenis ligt voor de toeschouwer echter niet vast, de associaties zijn afhankelijk van degene die kijkt.

 

Zo is het ook met herinneringen: even vluchtig als veranderlijk en even meerduidig. Mensen kunnen immers aan exact dezelfde gebeurtenissen totaal verschillende herinneringen hebben…

 

En zo eigent de toeschouwer zich de beelden toe die Ireen Bessems met zich meedraagt. Op die manier vormen de kunstwerken een schakel tussen maker en kijker en zorgen ze mogelijk voor een overeenkomstige ervaring.

 


ingewikkeld

Als je de tentoonstellingszaal binnenkomt, stap je midden in de slag en kun je tussen de bewegende zeilen door lopen. De installatie zal de bezoeker inspireren om de kracht en schoonheid van wind en water te waarderen en na te denken over de manier waarop die onze omgeving en onze geschiedenis hebben gevormd. In de vaste opstelling naast de tentoonstellingszaal zijn enkele waardevolle historische objecten te bewonderen die met de Slag om de Zuiderzee te maken hebben.

woensdag 1 maart: Grappige figuren maken

In de Kunstzaal van het museum zie je drie hele grote objecten staan van Ireen Bessems. Zij noemt ze ‘Ingewikkeld’. Letterlijk betekent dat dat zij allerlei spullen, die haar doen denken aan haar vrienden, met wollen draden heeft omwikkeld. Deze kunstwerken zijn de inspiratie voor de gratis workshop Figuren maken van ijzerdraad en wol. Lees meer >wat is er nog meer te zien

Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen. Overzicht >


eerdere tentoonstellingen

Een overzicht van eerdere tijdelijke tentoonstellingen vindt u op de pagina Was te zien >

openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.