leer van vis

was te zien van 16 juli t/m 11 september 2022


Van oudsher staat Monnickendam bekend om de verwerking van vis en tijdens de Monnickendammer Visdagen deze zomer komt die historie weer tot leven. Daarom is in Waterlandsmuseum de Speeltoren de unieke reizende tentoonstelling ‘Leer van vis’ van het Netwerk Zuiderzeecollectie te zien van 16 juli t/m 11 september én organiseert het museum een unieke workshop met dit thema.

vissenhuid

Vissenhuid wordt gezien als restproduct van de visserij. Maar het is ook opvallend ruw en sterk. Daarom wordt het al eeuwenlang verwerkt in talloze sier- en gebruiksvoorwerpen zoals kleding, wapens en zelfs schuurpapier. Zo krijgt dus de hele vis een bestemming! 


leer van vis

De toepasbaarheid van vissenhuid is terug te zien in de tentoonstelling ‘Leer van vis’ die deze zomer in Waterlandsmuseum de Speeltoren in Monnickendam neerstrijkt. Zo zie je dat het gebruikt kan worden als waterdichte kleding, maar ook als bekleding van luxe voorwerpen. De ruwheid en stevigheid maken het materiaal daarnaast bijzonder geschikt voor handvatten van sabels. Het is bovendien een duurzaam alternatief voor slangen- of krokodillenleer. In de moderne beeldende kunst wordt vissenhuid regelmatig toegepast. Deze diversiteit is tijdens de tentoonstelling te zien: kleding, tassen, boekomslagen, bekleding van sabels en moderne kunstuitingen. Verbaas je én steek iets op over de talloze toepassingen van vissenleer!
kinderactiviteit: vissen maken en versieren

 

Gedurende de looptijd van de tentoonstelling 'Leer van Vis' kunnen kinderen in de Juniorzaal zelf vissen versieren met papier, kleurpotloden en krijt. Deze activiteit kan door kinderen, eventueel onder begeleiding van de ouders, worden gedaan en de kosten zijn inbegrepen bij de toegangsprijs.

 


unieke workshop

Passend bij de tentoonstelling organiseert het museum een unieke workshop, onder de deskundige leiding van kunstenares Happy van der Heide, die dit oeroude ambacht levend houdt met haar workshops. Tijdens deze workshop leer je een verse zalmhuid grondig schoon te maken en te behandelen door toepassing van traditionele milieuvriendelijke looitechnieken, een proces waardoor de huid wordt omgezet tot leer en daardoor ook niet langer naar vis ruikt. Een duurzame oplossing met een geweldig resultaat!

Datum: vrijdagen 12 augustus (VOL) en 19 augustus

Tijd: 13.00 tot 16.00 uur
Aantal deelnemers: 15 personen

Locatie: RK Clubhuis, Noordeinde 20 in Monnickendam

Bijdrage: € 25, inclusief een voorafgaand bezoek aan de tentoonstelling 'Leer van vis’

Informatie en aanmelding: info@despeeltoren.nl of aan de balie van het museum. Daar kan ook betaald worden. Na betaling ontvangen deelnemers een voucher.wat is er nog meer te zien

Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >


eerdere tentoonstellingen

Een overzicht eerdere tijdelijke tentoonstellingen vindt u op de pagina Was te zien >

openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.