verstilde vergankelijkheid

was te zien van 12 oktober 2019 t/m 1 maart 2020


Textielkunstenaar Mieke Werners exposeert onder de titel 'Verstilde Vergankelijkheid' een selectie van haar textiele beelden in de Kunstzaal van het museum. Het thema 'vergankelijkheid' is altijd weer terug te vinden in haar werk. Inspiratie haalt Mieke Werners uit het leven zelf. De schoonheid daarvan, maar ook de eindigheid. Het werk van Mieke Werners is intrigerend, realistisch en vervreemdend tegelijk. Zij voert u naar een andere wereld waarin de schoonheid van vergankelijkheid in al zijn verstilling ontroert en emotioneert. 

mieke werners

Veel inwoners van Noord-Holland zullen haar kennen:
Mieke Werners, textielkunstenaar. Geboren in Amsterdam volgde daar zij de opleiding ‘Textiel’ aan de Rietveldacademie. Vanuit haar latere woonplaatsen Wognum, Uitdam en Broek in Waterland heeft Mieke zich jarenlang ingezet voor culturele, sociale en kunstzinnige activiteiten. Zij werkte in buurthuizen, peuter-speelzalen; theaters (poppenspel)en als docent. In het hele land (en buurlanden) kreeg zij bekendheid door haar projecten 'de dagen duren', 'Van oude mensen…' en 'Meisjeblijfje’. 

In 2018 werd zij kunstenaarslid bij Arti et Amicitiae in Amsterdam. Sinds 1994 is Mieke vooral bezig als beeldend kunstenaar en doet dat nog fulltime in haar atelier in Amsterdam Noord. Daar werkt ze op dit moment aan haar nieuwe project 'Keeromme'.

oud en nieuw werk

In de tentoonstelling is recent, maar ook eerder gemaakt werk te zien. Zoals 'WEEMOED' (2 bij 2 meter) en de levensechte oude vrouw, geheel van wol gemaakt: 'GROOTJE' uit de serie 

'Van oude mensen...'


haar geuzennaam

Haar eerste expositie was in Alkmaar bij Galerie Hendrik Beekman waar ze voor het eerst de naam 'TEXTIELKUNSTENAAR' kreeg. Voor haar een ‘geuzennaam’. Textiel heeft en had een oubollig karakter, iets waar Mieke altijd tegen geageerd heeft. Daarom maakte ze haar installatie HULDE; een eerbetoon aan TEXTIEL en alle handen die dit moois hebben gemaakt. In de textielwereld is veel waardering voor de geheel eigen manier van werken van Mieke en regelmatig verschijnen artikelen over haar in textieltijdschriften.

overzichtstentoonstelling in vogelvlucht

Veel mensen hebben haar werk gezien in een kunstroute. Zij deed enkele edities mee met de kunstroute in Broek in Waterland en Kunst Kijken in Monnickendam. Men kan haar ook tegengekomen zijn in de Grote kerk in Monnickendam waar ze als lid van de Waterlandse Kunstkring eens in de twee jaar nieuw werk voor maakt. Opmerkelijk vindt Mieke dat
- als mensen haar ontmoeten - zij vaak nog weten te vertellen welk werk ze indertijd van haar hebben gezien. Het was voor Mieke dus belangrijk dat zij van de tentoonstelling hier in het museum een 'overzichtstentoonstelling' zou maken zodat mensen dat werk nog eens konden terug zien.

workshop voor kinderen en volwassenen

In haar leven heeft Mieke altijd met kinderen gewerkt en dat doet ze nog steeds graag. Zo zijn er tijdens de tentoonstelling workshops voor kinderen (en ook voor volwassenen) gepland om hen kennis te laten maken met WOL. Het materiaal dat Mieke sinds het jaar 2000 voornamelijk gebruikt in haar textiele werken.


workshop 'wol en vilt'

Kinderen: 6-10 jaar, in de herfstvakantie op woensdag 23 oktober, tijdstip: 13.30 – 15.30. 

Graag even reserveren bij de balie van het museum of via info@despeeltoren.nl of bel 0299-65 22 03. 

Per middag kunnen maximaal 12 kinderen meedoen. Helaas geldt vol is vol. Voor alle activiteiten geldt de normale museumentree. 


meer informatie

Tentoonstelling 'Verstilde Vergankelijkheid', te zien vanaf zaterdag 12 oktober t/m 1 maart 2020 

in de Kunstzaal in het museum.

Meer info over Mieke vindt u op de website van Mieke Werners: www.textielkunstenaar.com

 vorige tentoonstellingen

Nieuwsgierig naar eerdere tijdelijke tentoonstellingen?

Een overzicht vind u op de pagina Was te zien >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.