Muizen in de wisselvitrine!

Muizenplagen zijn van alle tijden


Door de eeuwen heen hebben muizen voor veel overlast gezorgd, ook in Waterland. Zo was er bijvoorbeeld in 1451 en 1513 een pestuitbraak in Monnickendam. Knaagdieren staan er van oudsher om bekend dat zij ziektes kunnen overbrengen. Naast de pest onder meer de ziekte van Weil, salmonella, voedselvergiftiging, het hanta virus en infectie ziektes. De mens heeft daarom in de loop van de eeuwen allerlei creatieve manieren bedacht om ratten en muizen te vangen c.q. uit te schakelen.


Tijdelijke tentoonstelling in de wisselvitrine

Er zijn vallen in allerlei soorten en maten en ze werken volgens verschillende principes. U ziet in de wisselvitrine in de Historiezaal diervriendelijke vallen waarbij het dier elders kan worden vrijgelaten en dieronvriendelijke vallen. Maar heel bekend is de ouderwetse muizenval met het klapmechanisme. Deze muizenvalgalerij is beschikbaar gesteld door verzamelaar Arjan Ouwehand. 

Wist u dat...

  • rond 1400 door de pest, verspreid door ratten, 1/4 van de totale Europese bevolking kwam te overlijden. (25.000.000 mensen!)
  • ratten loden leidingen kunnen doorknagen en door beschadigen van elektriciteit kabels kortsluiting /brand kunnen veroorzaken.
  • rattenvanger tegenwoordig een echte baan bij de overheid is, Vroeger was “rattenvanger” een beroep voor zwervers en bedelaars.
  • een groep ratten met hun staarten in de knoop kunnen geraken en overlijden. En dat men dit dan een “rattenkoning” noemt.
  • een veldmuis circa 3 weken drachtig is. En hun jongen op hun beurt al na 2 weken geslachtsrijp zijn. Dat zijn circa 100 jongen per jaar per paar!
  • ratten en muizen, naast de kat, ook vele andere vijanden kennen. Onder meer de vos, wezel, bunzing, hermelijn, de uil en andere roofvogels zoals: ooievaar, reiger, kraai, meeuw. Zelfs de egel ziet de ratten en muizen als prooi.
  • ratten jaarlijks 10 % van de wereld voedselvoorraad opeten.

tentoonstellingen

Er is veel te zien in ons museum, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen. Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12,00 euro.