MiLK

was te zien van 25 augustus 2021 t/m 9 januari 2022


Vanaf 25 augustus 2021 is de solo-expositie “MILK” te zien van schilder Philine van der Vegte. Er hangt een bijzondere installatie: een schilderij in olieverf op doek van een kudde melkvee op levensgroot formaat, twee meter hoog en zeven meter breed. Daarnaast hangen schetsen en schilderijen die Van der Vegte het afgelopen jaar maakte op weg naar het grote werk.

de hedendaagse melkveehouderij

Ze heeft geschilderd in Waterland, met een focus op de koe in de hedendaagse melkveehouderij. De koe is onderdeel geworden van een hoogtechnologische omgeving, gemonitord en aangestuurd vanachter een scherm. Melkrobots, waterbedden en kunstmatige inseminatie zijn standaardtechnieken, maar onbekend voor de gemiddelde burger. Het beeld van de stal is voor veel mensen nog een plaatje uit de jaren vijftig. Van der Vegte heeft geprobeerd de melkkoe in haar omgeving op een neutrale manier weer te geven, niet polariserend maar zoekend naar verbinding en kennis.

inzicht in de realiteit

Zelf zegt Van der Vegte daarover: “Door zelf dieren te houden en tussen de melkveehouderijen te wonen, heb ik meer inzicht gekregen in de realiteit van het boeren. Mijn vroegere romantische en soms naïeve ideeën heb ik flink aan moeten passen. Waar lammetjes ronddartelen in het voorjaar, is er ook de druk om ze op tijd slachtrijp te hebben voor het offerfeest. Waar kaas gemaakt wordt, gaat driekwart van de kalveren naar een mesterij. Geboorte en dood horen bij elkaar op een boerderij met dieren, en er is weinig ruimte voor sentiment."

ongekunstelde verbeelding

Het werk heeft soms een duister randje, dat ook te maken heeft met mijn eigen gevoelens over industriële manieren van dieren houden. Ik wil de dieren graag in hun waarde laten, en ze schilderen zoals ze zijn. Niet geïdealiseerd of nostalgisch. Sterk en indrukwekkend, maar ook zeer kwetsbaar en afhankelijk van de mens.” Van der Vegte streeft in dit werk naar een levendige en ongekunstelde verbeelding van de melkveehouderij. Afhankelijk van de grootte van een werk schildert zij schetsmatig of juist verfijnd. Haar grote werk trekt de kijker als het ware in het schilderij. Dat geeft een intense, overweldigende beleving. Een koe op afstand achter een hek is iets heel anders dan een koe waar je met je neus bovenop staat.

korte documentaire

Bij de expositie is een korte documentaire te zien over het ontstaan van het grootste schilderij. Philine van der Vegte nam o.a. deel aan het project Lang Leve Rembrandt. Kunstliefhebbers over de hele wereld hebben werk van haar in hun collecties.


vorige tentoonstellingen

Nieuwsgierig naar eerdere tijdelijke tentoonstellingen?

Een overzicht vind u op de pagina Was te zien >