Winkels van Toen in Monnickendam 1950-2000

 melkboeren, kruideniers, bakkers, slagers, drogisten


Herinneringen aan hoe het vroeger was zijn vaak gekoppeld aan de winkels waar je zo vaak kwam. Winkels van toen roepen bijna altijd een aangenaam nostalgisch gevoel op.

 

Van dinsdag 4 juni t/m zondag 3 november is de tentoonstelling WINKELS VAN TOEN in Monnickendam 1950-2000 te zien in de Kunstzaal van het museum. Bezoekers zijn gedurende de gehele looptijd van de tentoonstelling van harte uitgenodigd om hun eigen verhaal eraan toe te voegen.

 

Op een grote kaart in het midden van de Kunstzaal ziet u in één oogopslag hoeveel winkels er nog niet eens zo lang geleden waren in het historische centrum van Monnickendam: melkboeren, kruideniers, bakkers, slagers, drogisten. Alles was er verkrijgbaar: tabak, manufacturen, mode, cadeaus, fietsen, auto’s en zo voort. Gelukkig zijn er nog verschillende mooie winkels in de oude stad, maar het verschil met vroeger is enorm.

 

De tentoonstelling vertelt de persoonlijke verhalen van winkeliers en laat zien hoe ingrijpend het aanzien van Monnickendam is veranderd. De oorspronkelijke bedrijvigheid is ingeruild voor een bijna museaal aanzicht. Die verandering heeft ook invloed op hoe de inwoners de stad ervaren.De oorzaak van de terugloop in het winkelbestand is niet uniek voor Monnickendam. De ontwikkeling van het grootwinkelbedrijf heeft zijn invloed doen gelden in het hele land. Door de toegenomen mobiliteit gaan de klanten gemakkelijker even winkelen in Purmerend of Amsterdam. En tenslotte is er de invloed van het online winkelen.

 

Er liggen mappen ter inzage met allerlei verhalen over de winkels. Die informatie is de afgelopen maanden verzameld door literatuur- en archiefonderzoek. Ook de winkeliers zelf, hun familie en klanten hebben een waardevolle bijdrage geleverd.

 

In een gastenboek kunt u uw eigen verhaal kwijt. We zijn heel benieuwd naar uw aanvullingen, herinneringen en mooie verhalen.


tentoonstellingen

Er is veel te zien in ons museum, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen. Overzicht tentoonstellingen >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 15,00 euro.