feiten

beknopte feiten van het museum


het nieuwe museum op de oude plek

Links en rechts van de Speeltoren in Monnickendam zijn in 2011-2012 twee nieuwe museumpanden gebouwd, één aan het Noordeinde en één aan de Middendam. Achter de toren komen deze twee panden samen. Zo is een ruim en eigentijds museum ontstaan met vijf zalen en veel vloeroppervlakte, ca. 400 m2. De 15e eeuwse Speeltoren zelf blijft in het museum via glazen wanden zichtbaar en door dakramen heeft men een mooi zicht op de spits (houten bekroning). 


waarom een nieuw museum in Waterland?

Het oude museum was met 40 m2 veel te klein, het was bouwvallig en de Speeltoren, onze grote publiekstrekker, was op geen enkele wijze toegankelijk of van binnen te bekijken. De oude depotruimte was niet meer geschikt voor de met veel liefde opgebouwde collectie. Het werd de hoogste tijd voor een goed geoutilleerd museum met aansprekende exposities dat niet alleen van waarde is voor het cultureel erfgoed maar het kan ook meer omzet kan genereren voor de ondernemers in Waterland. 


meer museum, meer bezoekers

Met ons nieuwe museum hopen wij meer bezoekers uit de regio en toeristen van heinde en verre naar Waterland te trekken. Hoe meer bezoekers hoe meer kansen op meer omzet voor de middenstand en de horeca. Wij streven naar 6.000 bezoekers als minimum per jaar. Als men, naast het museumbezoek, gemiddeld 10 tot 20 euro in de regio besteedt dan biedt dat een extra omzet van ruim 60.000 tot 120.000 euro voor de middenstand. En eindelijk beschikt Monnickendam over een slecht weer voorziening waar de bezoeker, warm en droog, aangename en boeiende uren kan doorbrengen. 


ook maatschappelijk een succes

 Het museumproject is mogelijk gemaakt door de grote inzet van de vele vrijwilligers. Tevens verdienen de inwoners van Waterland, en Monnickendam in het bijzonder, een grote pluim voor al hun geldelijke bijdragen waarmee zij dit project, tegen de negatieve tijdgeest in, zijn blijven steunen. Men is, blijkt uit de vele reacties, zeer enthousiast over deze historische invulling van het stadshart en de bezoekers van het museum zijn doorgaans vol lof over de tentoonstellingen. Kijk maar eens naar de vele lovende reacties in het gastenboek op de balie. 


financiering

Het project is begroot op € 1.200.000. De ambitieuze opzet was om zelf het eerste miljoen te verwerven om te kunnen gaan bouwen. Dat is gelukt. Mede mogelijk gemaakt door een grote subsidie van de Gemeente Waterland (€ 600.000) en de provincie Noord Holland (€ 200.000) en enkele grote sponsoren en fondsen. Pas na de verwerving van de 1 miljoen vond het museumbestuur het verantwoord om via verschillende acties aan de lokale bevolking donaties voor de afbouw en inrichting, kosten ca. 200.000 euro, te vragen. Op slechts 20.000 euro is het benodigde bedrag gehaald. Een mooi resultaat!  


algemene info

Wie zitten er in ons bestuur en andere algemene informatie

Lees meer >


beleidsplan

Wat zijn wij voor museum en wat is er allemaal te zien? 

Lees meer >


jaarverslag

Wat hebben wij gedaan in het afgelopen jaar?

Lees meer >