HAKVOORT 100 JAAR VOORTVAREND

was te zien van 30 mei t/m 21 juli 2019


Hakvoort bestaat 100 jaar. Speciaal voor deze gelegenheid organiseert het Waterlandsmuseum de Speeltoren de jubileumtentoonstelling "Hakvoort: 100 jaar voortvarend". De tentoonstelling laat de 100-jarige ontwikkeling zien van de oorspronkelijke traditionele scheepswerf naar de moderne scheepsbouwer van nu met steeds grotere en luxueuzere superjachten. Het bedrijf kende een aantal tegenslagen maar kwam er met doorzettingsvermogen altijd weer bovenop.

hoe het begon

De uit Urk afkomstige familie Hakvoort nam in 1919 de oude werf van Kater aan de Havenstraat over. Monnickendam was al sinds de 16e eeuw bekend om zijn

scheepswerven. De werf aan de Havenstraat was rond 1693 eigendom van meester scheepstimmerman Claes Huibertsz Visser, wiens dochter trouwde met de smid

Cornelis Kater. Dirk Sz. Kater verkocht in 1919 de werf aan Albert Klaasz. Hakvoort, en sinds die tijd wordt de werf geleid door enkele generaties Hakvoort.




de eerste botters

Albert Hakvoort ging voortvarend te werk, al in 1919 liet hij een elektrische lier plaatsen. De eerste botters werden gebouwd. Tot 1947 werden er uitsluitend  houten vissersschepen gebouwd en onderhouden. De crisis in de jaren dertig van de vorige eeuw trof ook Hakvoort, maar Albert wist toch steeds weer werk te vinden. Na de Tweede Wereldoorlog schakelde Hakvoort over op de bouw van stalen botters en kotters, voornamelijk voor de Volendammer vloot.


steeds grotere viskotters

In 1955 was er een grote brand in de werfloods. Ondanks dat de werf niet verzekerd was, wisten de Hakvoorts het bedrijf weer op te bouwen. De houten schepen kwamen er tot 1960 nog wel voor reparatie. Daarna was er geen ruimte meer voor. Hakvoort ging steeds grotere viskotters, tot 28 meter lang, bouwen voor de Deense en IJslandse vloot. In 1980 werd de werf uitgebreid en konden er schepen tot 40 meter gebouwd worden met een aluminium opbouw.



superjachten

Na 1981 ging de werf volledig over op jachtbouw, aanvankelijk kleine aluminiumjachten voor de sportvisserij. Er kwam steeds meer vraag naar grotere en luxueuzere jachten. Miljardairs uit Amerika, de oliestaten en later Russische oligarchen wisten de weg naar Monnickendam te vinden. Het laatste meesterwerk tot nu toe was de Scout, een luxe jacht van ruim 65 meter lang met een vaste bemanning van 17 koppen.


passen en meten

De filmpjes geven u een mooi beeld van al het passen en meten om deze superjachten de haven uit te krijgen. Zo werd er een deel van de havenkop weggegraven. Ook de loods moest voor deze luxe schepen hoger worden en toen de gemeente daar geen toestemming voor gaf, bracht de inventiviteit van Hakvoort opnieuw de oplossing: dan maar de diepte in: de grote loods werd deels uitgegraven.



wat is er nog meer te zien

Er is nog veel meer te zien, de tentoonstellingen zijn verdeeld over vijf zalen.

Overzicht tentoonstellingen >

eerdere tentoonstellingen

Een overzicht eerdere tijdelijke tentoonstellingen vindt u op de pagina Was te zien >

openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.