TERUG IN WATERLAND

was te zien van 8 maart t/m 18 oktober 2020


Kunstschilder Jannes Koetsier heeft zich voor de expositie 'Terug in Waterland' laten inspireren door de historie van Monnickendam, in het bijzonder door de vanwege ketterij in 1527 ter dood gebrachte Monnickendamse Wendelmoet Claesdochter. Zijn schilderijen tonen Monnickendam en Waterland, de omgeving van Wendelmoet en de plek waar hij zelf van zijn 9e tot 19e gewoond heeft.

Jannes Koetsier

De kunstschilder Jannes Koetsier (1979) woont en werkt in Groningen, volgde zijn kunstopleiding bij de Academie Minerva, Groningen en exposeert vanaf 2006 in galeries en musea door heel Nederland. Hij laat ons met frisse blik kijken naar de natuur, de mens, de cultuur, kortom de wereld om ons heen. Op die manier zien we de werkelijkheid door de ogen van de kunstenaar, vanuit een nieuw perspectief. De stad Monnickendam heeft Jannes Koetsier in zijn jeugd deels gevormd tot wie hij

nu is. Met deze schilderijen heeft hij een stukje Monnickendam opnieuw gevormd.


Wendelmoet Claesdochter

Jannes Koetsier: “Mijn inspiratie voor deze expositie is Wendelmoet Claesdochter, gestorven voor het vrije gedachtegoed. Nog steeds een actueel thema. In 2018, toen ik begon met de voorbereiding voor deze expositie, was Asia Bibi vrijgesproken van de doodstraf in Pakistan. Zij kreeg deze straf omdat ze christen is. Wendelmoet hing het Lutherse gedachtegoed aan. In de schilderijen voor deze tentoonstelling heb ik haar een gezicht gegeven. We zien een dappere vrouw met een helm, klaar voor het naderende onheil. De helm symboliseert de bescherming die ze nodig heeft en ook de witte kappen die de dames in die tijd altijd (moesten) dragen”.

Meer info over Jannes Koetsier vindt u op janneskunst.nl.


vorige tentoonstellingen

Nieuwsgierig naar eerdere tijdelijke tentoonstellingen?

Een overzicht vind u op de pagina Was te zien >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.