vis in blik - ron moret

was te zien van 7 april t/m 15 juli 2018


autodidakt die niet meer stopt

Ron Moret werd geboren 1957 in de Jordaan van Amsterdam en woont in Bergen NH. Wie zijn atelier binnenstapt komt in een wonderbaarlijke wereld van plaatstaal, dierenschedels, horens, reusachtige zeevissen van ijzer en bot, propellers en gestanste blikplaten. Hij is een autodidact die op 40 jarige leeftijd actief werd in de kunst. Daarvoor verzamelde hij alleen. ‘Ik werk in martiaal staal’, zegt hij zelf, ‘ik ben van niets in een nooit meer stoppende groei terecht gekomen.’ 

het begon met kinderen

Moret is een grote stevige man met forse tatoeages, vermoedelijk uit zijn tijd op de grote vaart waar hij van zijn 17e tot zijn 22ste een worsteling met het leven aanging. Maar daarna keert het verhaal zich volledig af van alle stoere clichés, hoe verleidelijk ze ook zijn met het soort kunst dat hij maakt. Ron Moret gaat werken met kinderen met een beperking, liefdevol en zachtaardig. Hij gaat actief met kinderen aan de slag in een project over kunst maken. Hij bedenkt objecten voor de kinderen. 


martiaal staal

En dan raakt hij er zelf ook door geobsedeerd en begint in een eigen atelier te werken met martiaal staal. Wat hij maakt is meestal groot en indrukwekkend, soms humoristisch en soms ook ontroerend subtiel wanneer de sterfelijkheid van de mens of een Christusfiguur een plek krijgen in zijn werk.

dreigend en aaibaar

Voor het Waterlandsmuseum de Speeltoren koos Moret voor de associatie van Monnickendam met vissen en de zee. Een metersgrote zaagvis, dolfijn, tarbot of kreeft in plaatstaal en gestanst ijzer vullen op magistrale wijze de kunstzaal van het museum. Op afstand lijken ze soms dreigend, maar dichtbij groeit de aaibaarheidsfactor. 

Ron Moret maakt kunst zoals hij zelf is.


vorige tentoonstellingen

Nieuwsgierig naar eerdere tijdelijke tentoonstellingen?

Een overzicht vind u op de pagina Was te zien >


openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.

Een gezinskaart hebt u al voor 12 euro.