MONNICKENDAM VAN VROEGEr

was te zien van 18 november 2018 t/m 17 maart 2019


Kom kijken naar de historische wintertentoonstelling 'Monnickendam van Vroeger' met veel nostalgische beelden uit de 19e en eerste helft van de 20e eeuw.

beelden en voorwerpen

Stadjes veranderen in de tijd, samen met de mensen die er wonen. Hun werk verandert evenals het vermaak en de ontspanning, hun kleding, dat ene gebouw op de hoek. Gelukkig kwam in de 19e eeuw de ´photographie´ tot ontwikkeling. En zo kunnen wij nu getuige zijn van het leven van onze voorouders. 

Maar er zijn meer getuigenissen die ons een beeld kunnen geven: huishoudelijke spullen en gereedschappen die we allang niet meer gebruiken, schilderijen of een tapvergunning van een verdwenen café. 

een zaal vol nostalgie

Waterlandsmuseum de Speeltoren kiest in deze tentoonstelling, die de 19e eeuw en eerste helft 20ste eeuw bestrijkt, voor 3 grote thema´s, want het is een illusie om 150 jaar stadsleven recht te kunnen doen in één zaal.

  1. inwoners van Monnickendam
  2. harde werkers
  3. ontspanning


barre tijden, harde werkers

De 19e eeuw en de eerste helft van de 20ste eeuw waren geen vetpot. Monnickendammers waren harde werkers.

We zien onze grootouders en overgroot-ouders aan het werk in de visverwerking, de veekoekenfabriek, in het naaiatelier en op straat. Van de kortstondige glorie van Papierstuc fabriek ´Holland´ resten ons nog de mallen en de catalogi. 


monnickendamse kermis

Na het werk kon men ontspannen. Hoogtepunt was de kermis in de haven. We zijn trots op een prachtig groot schilderij van Willem Bastiaans Tholen 'Kermis te Monnikendam' uit 1927. Het stadje was dan in rep en roer, kermisklanten en smulkramen kondigden hun komst aan zoals de Wed. Dobber met haar Carrousel ´instaande voor netheid van beweging en haar Personeel´. ijspaleis of ‘Hijs’paleis

De winters waren strenger en ook toen was er ijsvermaak met schaatstochten en oorkondes. Op de nog niet ingepolderde Monnickenmeer zoefden de ijszeilers rond. Een hilarisch hoogtepunt was het ijspaleis op de Gouwzee uit 1895 waar de Maharadja van Lombok tijdelijk residentie hield, al dan niet in delorum, aldus de krantenverslagen uit de Monnickendammer van die winter. 


films kijken

Op het beeldscherm in de zaal tonen we oude filmbeelden zoals de rokerijen uit 1920 en de Mecanno club van meester Visser die met zijn klas in 1953 de Speeltoren nabouwde. 

Nieuwe film “De Lely-suite”

Ook presenteren wij op een speciale filmzuil de nieuwe film “de Lely-suite”, een ode aan de visionair Cornelis Lely als de drijvende kracht achter de Zuiderzeewerken. 

De film is interactief en er kan op ieder gewenst moment doorgeklikt worden naar de verhalen: korte portretten van betrokken mensen bij de Zuiderzeewerken. Lees meer > 

 

De vertoning van deze film is mogelijk gemaakt door een donatie van de Stichting Vrienden van het Museum en is tijdens de tentoonstelling te zien van 19 januari 2019 tot 1 maart.help en raad mee

'Monnickendam van Vroeger' is een tentoonstelling met veel nostalgie en veel beelden uit de tijd van onze (over)grootouders. Soms weten we wie ze zijn, soms niet. 

Maar misschien weten onze bezoekers dat nog wel. Er liggen daarom overal kleine memoblokjes. Herkent u een ver familielid, plak een memostickertje er bij. Zo mag u ook raden waarvoor bepaalde ‘vreemde’ objecten gediend hebben. Zo vertelt het museum het verhaal van vroeger en de bezoekers vullen het aan. 


eerdere tentoonstellingen

Een overzicht eerdere tijdelijke tentoonstellingen vindt u op de pagina Was te zien >

openingstijden & prijzen

Openingstijden, prijzen en toegangsinformatie.